info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Cursus Vrij Leerhuis

Vrij Leerhuis 1 - Lost in translation. Een cursus vertalen van Genesis - Docent: Jacob Ben-Chaim
(Code: VL1)

Inhoud : Enige tijd geleden deed een theologe veel stof opwaaien met haar bewering dat de openingszin van de Bijbel niet klopte. God zou hemel en aarde niet "geschapen" hebben, maar "(van elkaar) gescheiden". Wat is er verloren gegaan in de vertaling van het Oude Testament? Welke andere interpretaties biedt het oude Hebreeuws ons?

Heilige Taal, zo wordt het Hebreeuws genoemd door het Joodse volk. Honderden jaren was Hebreeuws een bijna dode taal die exclusief gebruikt werd voor gebeden en het bestuderen van de Bijbel door een kleine groep geleerden en rabbijnen. Sinds 1948 is Hebreeuws de officiële taal van de staat Israël en toch zijn de Heilige Taal en het moderne Hebreeuws twee verschillende talen. In deze serie gaan wij verschillende aspecten van de Hebreeuws taal onderzoeken. Het gaat nadrukkelijk niet om Hebreeuws te leren zoals wij andere talen leren, maar om de essentie van de taal te begrijpen die erg verschilt van de Europese talen. Dan zullen we begrijpen hoe concepten met elkaar verbonden zijn en beseffen hoe groot de keuze van vertalingen is en hoe makkelijk je erin kunt verdwalen. Uiteindelijk gaan we onze eigen vertaling maken van passages uit Genesis. Door de essentie van het vertaalproces mee te maken en zelf uit de vele mogelijkheden te mogen kiezen, komen we in contact met de bron van deze bijzondere taal en tekst.

Doelgroep : Mensen die geïnteresseerd zijn in Bijbelse teksten, taal en bewustzijnontwikkeling.
Docent : Jacob Ben-Chaim (Israël, 1983) kwam in 1983 in Nederland wonen, hij studeerde muziek, psychologie en marketing. In 1992 keerde hij terug en woonde met zijn jonge gezin in een kibboets in de Negev woestijn waar hij als bestuurder veel heeft bijgedragen tot het in cultuur brengen van deze woestijnomgeving. Na 7 jaar in de woestijn was het tijd voor een nieuwe uitdaging: het oprichten van een theaterproductiebedrijf en één van de succesvolste internationale theaterproducties afkomstig uit Israël: Mayumana. Tien jaar van intensieve samenwerking met theaterorganisaties in 27 landen bood een bijzondere kans om verschillende culturen te leren kennen. Eenmaal terug in Nederland (Assen) ging hij zich richten op de studie van de Joodse mystieke traditie en de cognitieve effecten van het oude Hebreeuws op het menselijke denken. Sinds 2009 geeft Jacob cursussen en lezingen over verscheidene onderwerpen die te maken hebben met de Joodse tradities en geschiedenis. Hij is een enthousiaste en inspirerende spreker die zijn verhaal met behulp van fraai en treffend beeldmateriaal aantrekkelijk en toegankelijk weet te maken. Zie ook www.jechida.nl.
Coördinatie : Wim Neevel, contact.
Lesmateriaal : Cursisten ontvangen per deel een presentatie via mail.
Tijd : 4 dinsdagavonden van 19.30 - 21.30 uur.
Datums : 14 en 28 februari, 14 en 21 maart 2017 (reserveavond 28 maart).
Prijs : € 60 (inclusief koffie/thee, toezending lesmateriaal via e-mail en Judaica Bulletin).
Deelnemers : Minimaal 14, maximaal 25.

Mededelingen : De cursus is begonnen.