info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Korte Cursussen

Korte Cursus 5 - Liefde en duisternis, vriendschap en verraad. De ambivalente wereld van de Israelische auteur Amos Oz - Dr. H. (Hilde) Pach-Oosterbroek
(Code: KC5)

Inhoud : De eerste avond bespreken we Een verhaal van liefde en duisternis (2002; vertaling 2005); de tweede avond is gewijd aan Judas (2014; vertaling 2015). Van de deelnemers aan de cursus wordt verwacht dat ze beide boeken gelezen hebben. De docent zal een korte inleiding houden en vervolgens kan een discussie ontstaan aan de hand van de vragen die bij het lesmateriaal genoemd worden. Ook vragen en opmerkingen van de cursisten zelf zijn natuurlijk welkom. Andere boeken van Amos Oz worden niet expliciet besproken, maar kunnen wel bij de discussie betrokken worden.

De nieuwste grote roman van Amos Oz, in het najaar van 2015 verschenen in een vertaling van de docent.Doelgroep : Ieder die geïnteresseerd is in het werk van Amos Oz.
Docent : Hilde Pach (1957) vertaalde bijna alle boeken van Amos Oz en ook werk van David Grossman, Yoram Kaniuk, Jaël Hedeja, Alona Kimchi, A.B. Yehoshua, Assaf Gavron en Nir Baram. Ook vertaalt ze Jiddisje literatuur, vooral korte verhalen, die deels in boekvorm zijn verschenen en deels in het tijdschrift Grine medine, waarvan ze redacteur en eindredacteur is. Naast haar vertaalwerk zet Hilde Pach zich ook als auteur, recensent, docent en wetenschappelijk onderzoeker in voor de Israëlische en Jiddisje literatuur en het literair vertalen. In 2014 ontving zij de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2014 voor haar vertalingen vanuit het Hebreeuws naar het Nederlands. In hetzelfde jaar promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam met haar proefschrift Arranging reality. The editing mechanisms of the world’s first Yiddish newspaper, the Kurant (Amsterdam, 1686-1687).
Coördinatie : Johan Dekker, contact.
Lesmateriaal : Een verhaal van liefde en duisternis. Amsterdam: De Bezige Bij, 2005 (15e druk 2014 € 19,90) en Judas. Amsterdam: De Bezige Bij, 2015 (midprice-editie november 2016 € 15).
Aanbevolen (niet verplichte) literatuur :  Discussievragen, hier over Een verhaal van liefde en duisternis en hier over Judas. Op de site van de uitgever vind u achtergrondinformatie over Judas en Amos Oz (inclusief zijn optreden in Buitenhof). 
Tijd : 2 woensdagavonden van 19.30-21.30 uur.
Datums : 1 en 15 februari 2017 (reservedatum 7 maart).
Prijs : € 32,50 (inclusief koffie/thee, toezending Judaica Bulletin).
Deelnemers : Minimaal 17, maximaal 25.

Mededelingen : De cursus is afgelopen.