info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Korte Cursussen

Korte Cursus 5 - Israƫl verdeeld: hoe uit een klein koninkrijk twee wereldreligies ontstonden - Drs. J. (Jona) Lendering
(Code: KC5)

Inhoud : Het christendom en het rabbijnse Jodendom komen beide voort uit het Tempeljodendom. Dat was gevarieerder dan vaak wordt aangenomen. In drie bijeenkomsten wordt achtereenvolgens de geschiedenis van het tempelstaatje Judea behandeld, gekeken naar de pluriformiteit van de joodse religie en gekeken hoe de Joodse wereld in de Romeinse tijd veranderde in een tweetal godsdiensten.

Klik hier voor meer informatie over het boek dat u zelf kunt kopen.Doelgroep : Iedereen met belangstelling voor geschiedenis en religie.
Docent : Jona Lendering studeerde geschiedenis in Leiden en oudheidkunde aan de Amsterdamse Vrije Universiteit, waar hij sinds 1995 als docent werkte voor de Letterenfaculteit en het HOVO (Hoger Onderwijs voor Ouderen). Hij nam deel aan verschillende opgravingen, is de auteur van een dozijn boeken en was in 2004 medeoprichter van Livius waarvoor hij cursussen en reizen verzorgt. Lendering heeft een weblog, beheert een oudheidkundige websiteblogt in het Engels over de Oudheid en is redacteur van Ancient History Magazine. Lendering won in 2010 de Oikos Publieksprijs en in 2011 de NKV-prijs voor De rand van het Rijk, dat hij publiceerde met Arjen Bosman. Inmiddels is daarvan de Engelse vertaling Edge of Empire verschenen.
Coördinatie : Jeannette Hansma, contact.
Lesmateriaal : handout.
Aanbevolen (niet verplichte) literatuur : Het gelijknamige boek van Jona Lendering kunt u bestellen bij elke reguliere boekhandel en bij www.bol.com. Prijs: € 22,50.
Tijd : 3 dinsdagmiddagen van 13.30-15.30 uur.
Datums : 16 en 30 januari, 13 februari 2018 (reservedatum 20 februari).
Prijs : € 45 (inclusief koffie/thee, toezending Judaica Bulletin).
Deelnemers : Minimaal 14, maximaal 25.

Mededelingen : De cursus is afgelopen.