info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Jodenvervolging in 12 portretten

Barend zat in het verzet - Portret van een dertiger

 

Naam: Barend Davidson
Roepnaam: Barend
Geboren: Zwolle 10 mei 1907
Overleden: Berlijn-Tegel 4 juni 1943

Beroep: Vertegenwoordiger
Burgerlijke staat: Gehuwd
Laatste woonadres in Zwolle: Jufferenwal 22

Barend zat in het verzet



Barend Davidson met zijn vrouw Margo en
dochter Vera in het Zwolse openluchtbad (ca. 1940)
.




De Strafgevangenis Scheveningen (Oranjehotel),
waar Barend Davidson van mei 1941 tot maart 1942
gevangen zat met andere leden van de Stijkelgroep
.




Vierde verdieping van de Zellengefängnis Lehrter Strasse
te Berlijn, waar Barend Davidson van maart 1942
tot zijn executie in juni 1943 gevangen zat
.


Barend Davidson werd op 10 mei 1907 geboren in Zwolle. Zijn vader was veehandelaar. Zijn moeder had een winkel in manufacturen (stoffen en naaiartikelen). Barend bezocht de Gemeentelijke Handelsschool. Hij werd veehandelaar en later vertegenwoordiger in kantoorartikelen. In zijn vrije tijd deed Barend veel aan toneel, operette, muziek en sport. In 1933 begon hij een winkel in de Luttekestraat. Terwijl hij het land doorreisde, beheerde Margo Keijzer de winkel. In 1935 trouwden zij. Twee jaar later werd hun dochter Vera geboren.

Toen de oorlog uitbrak, was Barend 33 jaar oud. Door zijn werk kwam hij in de Zaanstreek in contact met de verzetsgroep van Han Stijkel. Deze groep verzamelde militaire informatie voor de Engelsen. Twee verraders in de groep briefden alles door aan de Duitse Sicherheitsdienst (SD). Barend werd in mei 1941 in Zwolle in zijn eigen huis gearresteerd.

De arrestanten werden gevangengezet in de Strafgevangenis Scheveningen (in verzetskringen aangeduid als het Oranjehotel). Eind maart 1942 werden de 43 mannen en 4 vrouwen overgebracht naar een gevangenis in Berlijn. In oktober van dat jaar veroordeelde een militaire rechtbank de meesten van hen ter dood. De executie werd uitgesteld, omdat de Duitsers met de Engelsen onderhandelden over een gevangenenruil. Maar op 4 juni 1943 werden 33 van hen, onder wie Barend, alsnog op de Schiessplatz Tegel in Berlijn geëxecuteerd. Allen zijn na de oorlog herbegraven op de begraafplaats Westduin in Den Haag.

In Berlijn hield Barend een dagboekje bij dat via een medegevangene bewaard is gebleven. Daarin beschreef hij de ontberingen van het gevangenisleven.

Evenals Barend zaten ongeveer 1000 Nederlandse Joden in het verzet. Van hen zijn er ongeveer 500 omgekomen.

Voor extra informatie bij dit portret klik hier.

Copyright: Stichting Judaica Zwolle 2016