info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Jodenvervolging in 12 portretten

Milly vluchtte vergeefs - Portret van een tienermeisje

 

Naam: Emilie Strauss
Roepnaam: Milly
Geboren: Hünfeld (Hessen, Duitsland) 23 maart 1927
Overleden: Sobibor 21 mei 1943
Laatste woonadres in Zwolle: Sassenstraat 26
Laatste woonadres in Amsterdam: Boerhaaveplein 16 II

Milly vluchtte vergeefs



In de Kristallnacht van 9 op 10 november
1938 werden overal in Duitsland Joodse
winkels, synagogen en andere gebouwen
geplunderd en in brand gestoken.




Milly (midden) met haar Zwolse
pleegmoeder en een vriendin.




Maquette van het vernietigingskamp Sobibor
zoals het was in de zomer van 1943.


Emilie (Milly) Strauss werd op 23 maart 1927 geboren in Hünfeld in Duitsland. Zij kreeg nog een broertje en een zusje. Haar ouders handelden in levensmiddelen en vader Joseph was voorzitter van de Joodse gemeente.

Toen de nazi’s aan de macht kwamen, werd hun leven snel moeilijker. Milly moest in 1937 naar een Joodse school in een andere plaats. In de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 staken de nazi’s overal in Duitsland Joodse winkels en gebouwen in brand. Joseph Strauss moest zijn bedrijf verkopen waardoor het gezin geen inkomsten meer had.

Milly’s ouders besloten hun kinderen in Nederland in veiligheid te brengen. In maart 1939 kwam het drietal met een kindertransport zonder hun ouders per trein aan in Rotterdam. Milly kreeg pleegouders: het echtpaar Joël en Grietje van Essen-Hoek in de Sassenstraat in Zwolle. Toen de oorlog uitbrak was Milly 13 jaar oud.

Milly was niet gelukkig in Zwolle. In december 1942 vertrok zij naar het gezin Cohen-Brandon in Amsterdam waar haar broer al verbleef. Milly en haar nieuwe pleegzusje Greetje Cohen waren gehandicapt en konden bij een razzia niet snel genoeg vluchten. Er was voor hen een speciale schuilplaats ingericht. Dat redde hen bij een inval begin april 1943. Een week later werd Milly alsnog opgepakt. Op 15 april kwam zij in het doorgangskamp Westerbork aan. Op 18 mei 1943 ging zij op transport naar het vernietigingskamp Sobibor, waar zij op 21 mei is vergast. Haar vader, moeder, broer en zus overleefden de oorlog.

Net als Milly zijn ongeveer 2000 Duits-Joodse kinderen zonder hun ouders naar Nederland gekomen. Velen van hen hebben de vervolgingen niet overleefd.

Voor extra informatie bij dit portret klik hier.

Copyright: Stichting Judaica Zwolle 2016