info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Cursus Vrij Leerhuis

Vrij Leerhuis 2 - Moesar, het heilige in het alledaagse - Docent: Dhr. D. (Daniƫl) Beaupain
(Code: VL2)

Inhoud : Moesar is het aloude onderricht over het verbeteren van de eigenschappen van de ziel ('tikoen midot hanefesj'). Compassie is bijvoorbeeld een veranderbare karaktereigenschap waarop je aandacht kunt richten. Of enthousiasme. Op alle mogelijke manieren ben je het je bewust, probeer je het te herinneren en in je dagelijks leven te integreren.

Moesar wordt wel eens het ‘best bewaarde Joodse geheim’ genoemd. Het is een praktische en doeltreffende manier om de wijsheid die in traditionele Joodse bronnen (o.m. kabbala) verscholen zit te leren kennen. Per periode focus je op één van de veranderbare karaktereigenschappen (midot) die o.a. ook deel uit maken van de levensboom. Compassie (rachamiem) is er bijvoorbeeld één van. Op alle mogelijke manieren ben je je het bewust, probeer je het te herinneren en in je dagelijks leven te integreren. Je lernt het effectiefst als je het samen met een maatje (chavroeta) doet en je vorderingen regelmatig in een groep bespreekt. Dus, wat zit er voor jou in? Moesar schept een onderlinge band, je ontwikkelt je op zielsniveau en leert ethisch te handelen. De inleider heeft jaren ervaring met het in de praktijk brengen van de principes van moesar.

Doelgroep : Belangstellenden in persoonlijke ontwikkeling.
Docent : Daniël Beaupain heeft gewerkt op het gebied van organisatorieadvies en interim-management. In de laatste functie kon hij zijn focus op het individu en zijn passie voor een eclectische benadering ontplooien. In de vorige decennia ontwikkelde hij zichzelf verder door middel van beoefening van tai-chi en studie van de wijsheid van het soefisme en de Joodse moesar. Tijdens de afgelopen jaren heeft hij gewerkt als bewindvoerder en privé begeleidt hij verschillende lern- en moesargroepen. Hij is ook een docent en decaan van The Mussar Institute Europe.
Coördinatie : Johan Dekker, contact.
Lesmateriaal : Het zeer toegankelijke boek van Alan Morinis, Het heilige in het alledaagse, het Joodse spirituale pad van Mussar, Mastix Press, 2014. Het boek is te bestellen bij uitgeverij www.mastixpress.nl, bij de reguliere boekhandel en bij www.bol.com. Prijs: € 24,95.
Tijd : 4 dinsdagavonden van 19.30-21.30 uur.
Datums : 9 en 23 januari, 6 en 20 februari 2018 (reservedatum 27 februari).
Prijs : € 60 (inclusief koffie/thee, toezending Judaica Bulletin).
Deelnemers : Minimaal 14, maximaal 25.

Mededelingen : De cursus is afgelopen.