info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Cursus Vrij Leerhuis

Vrij Leerhuis 2 - Zakendoen en Joodse ethiek - Docent: Dr. M. (Michael) Bloemendal
(Code: VL2)

Inhoud : Zakendoen gaat in de Joodse geschiedenis terug tot de aartsvaders. In de Tora staan veel geboden die ermee te maken hebben. Toegestane winstmarges, relatiegeschenken, toegestane en niet-toegestane concurrentie, oppimpen, monopolieposities, contractregels, marktregulatie, de rol van de overheid in een vrije markteconomie... dat alles vinden we al in de Joodse bronnen. Soms is de uitkomst hetzelfde als wat wij tegenwoordig als 'normaal' beschouwen, maar soms ook heel anders.

Richtingwijzers voor eerlijke handel In deze cursus worden de Joodse bronnen bestudeerd. Ook voorbeelden uit de recente Joodse rechtspraak komen aan de orde.

Doelgroep : Belangstellenden in ethiek en de joodse benadering daarvan.
Docent : Dr. Michael Bloemendal (1955) studeerde scheikunde (biologische en fysische richting en docentenopleiding) en management. Gedurende 15 jaar deed hij biofysisch en fysicochemisch onderzoek in Nederland, Israël en Engeland. Hij studeerde Joodse vakken aan het Nederlands Israëlitisch Seminarium (waar hij ook les gaf), bij het studentenrabbinaat in Amsterdam en aan de Hebrew University in Jeruzalem. Hij was voorganger bij de Joodse gemeentes van Bussum en Rotterdam en hij geeft cursussen op uiteenlopende Joodse gebieden. Michael Bloemendal publiceerde meer dan 50 artikelen in internationale natuurwetenschappelijke, medische en theologische tijdschriften. Momenteel werkt hij als algemeen manager bij de NIHS in Amsterdam, als senior-adviseur bij de PIG en als hoofd dienst joods geestelijke verzorging ministerie van justitie.
Coördinatie : Wim Neevel, contact.
Lesmateriaal : Nog niet bekend.
Aanbevolen (niet verplichte) literatuur : Geen.
Tijd : 3 dinsdagavonden van 19.30-21.30 uur.
Datums : 10 januari, 7 en 21 februari 2017.
Prijs : € 45 (inclusief koffie/thee, toezending Judaica Bulletin).
Deelnemers : Minimaal 14, maximaal 25.

Mededelingen : De cursus is begonnen.